søndag den 30. december 2012

Juletræet - storhed og fald

Årets juletræ har vokset 100 meter herfra sammen med en række søstre/brødre i en lille juletræsudstykning. Det blev udvalgt på grund af højde, tæthed og harmoni - og så fældet!

Nu en uge efter jul har det fået ambuteret grenene - de gør nu gavn som afdækning rundt om i haven. Tak, kære juletræ, du gjorde det godt!

Juletræet med sin pynt - i år domineret af rødt og guld

En trist men nødvendig ende for et juletræ. Vil også gerne kunne smide kiloene  lige så hurtigt.

tirsdag den 25. december 2012

Glædelig (grøn) jul!

Mistelten
Så blev det jul igen! Til julen hører misteltenen, en sær, sær plante der trodser alle regler: Vokser oppe i træerne og er grøn mens alt andet er bart og vissent.
Har købt et bundt i Lyngby og hentet det med til Ballum. Dels til julepynt, dels til forsøg med 'såning' på vores gamle æbletræ. Man tværer de hvide bær ud på grenene, gerne i knæk og forgreninger hvor der er større chance for at frøet kan få fat. Bærret indeholder en klistret klæbemasse der hjælper på vedhæftningen.

Nu er der så tilsyneladende den udfordring, at bærrene kun vil vokse på æbletræ hvis moderplanten kommer fra et æbletræ. Men den kan jo også være kommet fra en røn, en birk.. og vist også andre trætyper. Så der er et vist element at lodtrækning på spil her, da jeg jo ikke aner hvor misteltenen har vokset. Vi håber det bedste, måske er vi selvforsynende om et par år!

tirsdag den 18. december 2012

Forårstegn?

Vi går mod lysere tider - men alligevel...forår er det ikke! Alligevel har min altankasse med Scilla allerede vist spæde tegn på aktivitet bland de små løg. Mon ikke de får sig en brat opvågning (eller måske snarere en hurtig død) når nu det bliver rigtig vinter i de kommende måneder. Men dejligt optimistisk er det jo!


søndag den 2. december 2012

Juledekoration 2012

Så har der været gang i julemandens juledekorationsværksted! Inge har leveret en dejlig kasse med diverse afklip af Kristtjørn, Buskbom og en masse andet guf. Selv har jeg gemt noget gran. Og så med stor fornøjelse brugt af høst fra haven: Asparges, Hortensia, Mandstro, Astilbe, Kugletidsel, Sct Hansurt og ikke mindst lavendel (årets hit!)

Den første sne!

Så kom den første sne i går aftes. Ikke meget, men nok til at alt fik et flot, hvidt lag pudder. En del af det har klaret sig gennem dagen, så det har da været den perfekte iscenesættelse af 1. søndag i advent.

Indrømmet: ikke den bedste  billedkvalitet, men i hvert fald dokumentation for nedbøren!

Vinterforanstaltninger...

Fik købt noget gran og dækket krukker, roser og de udsatte buske i staudebedet. Ikke tildækket, men sådan skærmet lidt for den værste, bidende frost fra vest. Desuden er de nedfaldne bøgeblade rigtigt gode til at lave en lille dyne med isolerende lufthuller i. Her kan granen også bruges til holde lidt på bladende, så de ikke flyver væk.

Gran indgår også i en anden type vinterforanstaltning: Julesnapsen!
  • 1 del appelsinessens
  • 3 dele granessens
  • 1/4 del anisessens
  • 1/4 del kardemommeessens
  • 1/5 del valnøddeessens
Tyndes med ca. 8-10 dele Brøndum Klar i god tid så smagen lige kan 'sætte sig'. Resultatet er en flot gylden snaps med meget krydret smag - både god til sild og 'en lille én'!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...